Ökoiskola képes albuma

Ökoiskola képes albuma

1. A hétvégén a Monori Ady Úti Általános Iskola családi napján járt a Magyar Természetvédők Szövetsége, ahol bemutatták a Bombini otthonra talál című kiállításukat. Természetvédelmi játszóházzal és érdekes foglalkoztatókkal várták a hozzájuk betérőket.

2. Gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem PhD. hallgatója, Bazsik István a tudományos kutatói munka keretében előadást és foglalkozást tartott a 6. évfolyamnak. Itt megismerkedtek a gyerekek a haszonkerti növényekkel és gondozásukkal. A gyümölcsfákról Baranyi Gábor előadásában hallhattak, aminél nagyobb sikert csak a traktorozás aratott.

3. Az iskolánk környezetének ápolását és az udvaron a szemét gyűjtését az osztályok beosztása szerint, karbantartóinkkal együtt valósítják meg. A lelkes 2. évfolyam, tanítóik felügyelete mellett, a szünetekben felhalmozódott papírhulladékot gyűjtötte össze a képek tanúsága szerint.

4. Az intézmény területén fejlődő gyümölcsfák metszését, gondozását a gyümölcs betakarítását minden évben más osztály vállalta fel. Technika órák alatt történő elméleti oktatás után jöhet a gyakorlat...

5.  Monor Város Önkormányzata jóvoltából lehetőségünk nyílt iskolánk beton kerítésének kifestésére. Itt településünk épített és természetes környezeti értékei egyaránt megjelennek, ezzel is elősegítve, megerősítve diákjaink igényét a szépre és értékeink megóvására.

6. Féléves rendszerességgel tartunk iskolánkban papírgyűjtést. Ezzel sarkalva tanulóinkat a környezettudatos magatartás kialakítására. Az összeszedett papírmennyiség újrahasznosításra kerül, amivel erdőket védhetünk meg a hulladék mennyiségének csökkentése mellett.

7. Iskolánk egész területén szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A fiatalabb tanulóknak az idősebbek rajzok, ábrák segítségével magyarázzák, melyik kukába mit lehet beledobni. Az iskolatej program keretében kapott termékek csomagolását portásunk közreműködésével újrahasznosítjuk növénymagok ültetése céljából.

8. Intézményünk a fenntarthatósági témahét keretében osztálydekorációs versenyt és rajzpályázat hirdetett környezettudatos magatartás formálása érdekében. A legzöldebb termet és a legszebb műveket jutalmaztuk. Emellett még iskolánk folyosóján gondolatébresztő faliújság díszítéseket helyeztünk el.

Gondolkozz a mobilod utóéletéről!
Gondolkozz a mobilod utóéletéről!

9. Madarak és fák napja alkalmából plakátkészítéssel és az iskolarádióban tartott műsorral emlékeztünk meg e nap jelentőségéről. Természetbúvár szakkörön madárhangok és a madarak fényképeinek felismerése keretében bővítettük diákjaink ismereteit. 

 10. Természettudományos tábor volt intézményükben június utolsó hetében, amelyen 20 tudományok iránt érdeklődő felső tagozatos diák vett részt. 

Első napon a Természettudományi múzeumban tettünk látogatást, ahol az állandó tárlatokon kívül két külön foglalkozáson (A világ rovarszemmel, Miről árulkodnak a csontok?) is részt vettünk. Nagy érdeklődés övezte a múzeum kertjében elhelyezett dinoszaurusz modelleket is. Az Orczy-kertben pedig jól esett egy hideg fagylalt a vizes élőhely növényeinek és állatainak megismerése után.

A második napon a táborszabályzat ismertetése után pontgyűjtő füzetecskéket készítettek el a csapatokra osztott diákok. Majd a festékek kémiája előadás után pólók festésével töltöttük a délelőttöt. Ebéd után a víz tulajdonságairól hallhattak a tanulók. Ezt követően pedig érdekes kísérleteket végeztek, amiből kiderült többek között az is, hogy lehet folyadékból is szivárványt készíteni.

A harmadik napon a Kis-tónál ismerhették meg a gyerekek a vízpart növénytársulásait. A lepkék aznap sportot űztek a lepkehálókból kiszabadulásból, de egy fagylalt mindenki kedvét felvillanyozta. A délutáni mikroszkopikus világ előadást követően nyúzatkészítéssel foglalatoskodtak a diákok.

Negyedik napon Magyarország domborzata, kőzete és formakincse előadás és kahootos játék előzte meg a terepasztal készítést. Magyarország domborzati térképe formálódott a távolugrógödörből, amit szóda-bikarbóna vulkánok tarkítottak. A nap második felében papírgyártással, papír úsztatással ismerkedtek az érdeklődő gyerekek. A saját maguk által gyártott papírból pedig könyvjelzők készültek.

Ötödik nap iskolánk ökológiai lábnyoma mellett sajátjukat is elkészítették a tanulók. Ebéd után pedig akadályversenyen vettek részt Monor városában. A végállomás a Strázsa-hegyen volt, ahol egy pincénél a haszonkerti növények termesztésével bővíthették tudásukat. Fergeteges búcsú bulival zártuk le az ismeretekben gazdag hetet.

11. Egész évben heti két órában kicsik és nagyok is lelkesen vettek részt a természetbúvár szakkörön. Sok kísérlet, növény és állat felismerés, plakát készítés, kiállítás összeállítása és kirándulás tette színessé hétköznapjaikat.

12. A Bolyai Természettudományos Csapatversenyen a felső tagozat lelkes tanulói vesznek részt évről évre.

13. Új madáretetőkből táplálkozhatnak az iskolánk udvarára repülő madarak. A 8. b osztály nagy gonddal etette a tél folyamán őket. Tevékenységüknek hála a több kártevőket pusztító csőr jelent meg intézményünkben.