Nyelvi mérés a 8. évfolyamon

2019.05.03

Nyelvi mérés a 8. évfolyamon

Május 22-én intézményünkben is lebonyolítjuk az első idegen nyelv elsajátítását mérő országos kompetenciamérést. Az írásbeli mérés szintje 6. évfolyamon és 8. évfolyamon igazodik a Közös Európai Referenciakeret A1 és A2 nyelvvizsga szintjéhez. 

Ehhez kapcsolódóan a 13/2018. (VI. 14.) a 2018/2019. tanév rendjéről c. EMMI rendelet alapján "az iskola a mérést saját döntése alapján kiegészítheti az idegen nyelvi szóbeli tudásfelméréssel is az érintett tanulóknál". Ez utóbbi lehetőség adta az ötletet számunkra, pontosabban az iskola idegen nyelvi munkaközössége számára, hogy a 8. évfolyamos tanulók részére megrendezzük életük első "nyelvvizsgáját" angol, illetve német nyelvből.

A felkészülés hónapokig tartott, az előre kiadott tételsor tudásanyagát a tanulók pedagógusaik segítségével dolgozták ki és sajátították el. A megmérettetésre 2019. május 2-án került sor, amikor a gyerekek a nyelvvizsgát modellező környezetben adhattak számot tudásukról. Valamennyien nagy izgalommal készültek erre az eseményre, mely óriási örömünkre sok kellemes meglepetéssel szolgált: minden tanulónk önállóan, bátran fejezte ki magát, képességeinek megfelelően beszélt összefüggően a megadott témáról, majd talpraesetten válaszolt a továbbiakban feltett kérdésekre. Mindannyian büszkén állapítottuk meg, hogy sok olyan tanulónk van, aki már most megállná a helyét a B1 szintű alapfokú nyelvvizsgán, néhányan pedig közelítenek a középfokú szinthez. A sikeres kezdet arra is feljogosít bennünket, hogy az új kezdeményezésből hagyományt formáljunk intézményünkben. Ezek után bátran engedjük el tanulóinkat a középfokú iskolákba, mert megbizonyosodhattunk afelől, hogy a gyerekek magabiztosan készülhetnek a pár év múlva várható középfokú nyelvvizsga teljesítésére. A kidolgozott tételek kibővítve szintén alkalmasak lesznek majd a további felkészüléshez, és persze szerezhettek egy kis vizsgarutint is: azaz egy elfogadó-otthonos környezetben ébredhettek rá, mennyire sokat tudnak már, milyen ügyesek.

Ezúton is gratulálunk minden végzős diákunknak!

A felkészítésért pedig ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket Andi néninek, Anita néninek, Gabi néninek és Rita néninek!!!