Iskolanap 2019

2019.11.12

Iskolánkban idén szokatlan meglepetéssel indult az Iskolanap. Az udvaron, amikor már az iskola összes tanulója jelen volt, iskolánk egyik diákja, Koczó Linda a Lilla Liget Lovarda (iskolásaink idejárnak lovas szakkörre) jóvoltából, egy lovon jelent meg, díszruhában. Linda, miután meglengette a zászlaját, a gyerekekkel együtt háromszoros Vivát!-ot kiáltottunk. Érdekesen kezdődött tehát a nap, majd további izgalmak következtek.

Elsétáltunk a református templomba, ahol egy színvonalas műsor keretein belül, rendhagyó módon, két tanulónk is kiérdemelte az Iskoladíjat. Idén Kiss Hannának (8.a.) és Magócsi Teréznek (8.b.) nyújtotta át igazgatónőnk a díjat. Méltó helyre került mindkét kintüntetés.

Ezután visszamentünk az iskolába, kis szünet után folytatódott a nap, most már az alsó és felső tagozat programjai szétágaztak.

Az alsósoknál minden osztályból 2-2 csapatot alakítottak ki az osztályfőnökök, a csapatok különböző helyszíneken ügyeskedhettek. Meg kellett keresni Rákóczi lovait (jelen esetben kis laminált lovacskákat kellett meglelni, nagyon élvezték a gyerekek), készíthettek Rákóczi tallért, játszhattak Kakukkmadár, szólalj meg! játékot, volt ügyességi játék (patkó célba dobása), puzzle kirakó, fotózás (Rákóczi korabeli ruhákban), sőt, ki kellett találni, hogy vajon a XVII.-XVIII. századból származó étlapról, mely ételnek a hozzávalóit láthatják a gyerekek a kosárban.

A hangulat mindvégig kitűnő volt, hallottuk, ahogy a gyerekek a végén egymásnak mesélik, mi is tetszett nekik a legjobban.

Megkoronázta a napot Vesztergám Miklós, tárogatóművész előadása, a gyerekek élvezték minden pillanatát a mini koncertnek. A műsor ill. az alsó tagozat számára a nap oklevelek átadásával és a Rákóczi füzetek színező versenyének eredményhirdetésével zárult.

Az alábbiakban pedig iskolánk felső tagozatának programjáról olvashatnak, diákbeszámoló következik:

Iskolanapunkon az idén II. Rákóczi Ferenc volt a téma. A templomi ünnepség után, tárogató művész előadását hallgathattuk meg. Majd a Tenkes Kapitánya című filmből egy részletet néztünk. A további programokat (akadályverseny az iskolában) a 7. évfolyam rendezte. A felső tagozatos diákok hat állomáson keresztül versenyezhettek. A feladatuk az volt, hogy egy kirakó darabjait időre keressenek meg és rakjanak ki. Ezután II. Rákóczi Ferenc életéről szóló Kahoot-os kérdésekre válaszoltak. A harmadik állomáson úgy kellett málnaszörpöt inniuk, mint Tenkes kapitányának a bort. A legnehezebb feladat az volt, hogy a szókirakós játékban megtalált, Rákóczi életével kapcsolatos városokat vaktérképen is jelöljék be. Sokkal könnyebbnek bizonyult a kuruc kori ételekkel és kuruc kori divattal foglalkozó feladványok megoldása a maradék állomásokon. Ezen a napon azok is jól érezték magukat, akik játszhattak és mi is, akik a versenyt tartottuk.

Írta: Asztalos Zsófia, Böszörményi Brigitta és Kondás Kornélia (7.b.)