Fenntarthatósági témahét

2024.05.23

Fenntarthatósági témahét

Az idei tanévben iskolánk újra aktívan részt vett a Fenntarthatósági Témahét programjaiban. Április 22-től 26-ig terjedő időszak hosszú szüneteiben az alsó és a felső tagozat egyaránt ügyességi feladatokkal megfűszerezett szellemi vetélkedőn csillogtathatta meg környezet- és természetvédelem területén megszerzett tudását. A szelektív hulladékgyűjtést bemutató rajz- és a rovarok titkos életét feltáró fotópályázatokra beérkező igényes művek közül nehezen választotta ki a zsűri a legjobbakat. Rajzpályázat nyertese: Kunfalvi Nóra. Fotópályázat legjobb képét Ráti Jázmin készítette. 

Intézményünk apraja és nagyja a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországértakció keretei között szemetet gyűjtött, amivel az iskolánk környékének utcáit tisztává varázsolta.

Az alsó tagozaton tanulók tanítóik segítségével dolgozták fel a levegő és élővilága, szabadidő, körkörös gazdálkodás, hulladék és tudatos fogyasztás témaköreit. Szelektív hulladékgyűjtésről videót néztek, majd feladatlap segítségével mélyítették el a megszerzett új ismereteiket.

A felsősök rovarhoteleket készítettek és újrahasznosított műanyag palackokba muskátlit ültettek. Az elkészült művek a beporzókat bevonzva intézményünk udvarát színesítik. Osztályfőnöki órákon a levegőszennyezés forrásairól tájékozódtak, majd az ezt követő beszélgetések közben remek ötletek születtek a szennyező források megszüntetésére, alternatív környezetbarát megoldásokra. A témahét folytatásaként tanulóink ökolábnyomot számoltak és a fenntarthatóság témakörének kérdéseiből összeállított Kahoot! segítségével versenyeztek. A hulladék újrahasznosítás és a természetvédelem fontosságát hangsúlyozó szabadulószobából minden osztály kijutott.

A következő programon diákjaink a beporzókról nem csak hallhattak, de védelmüket népszerűsítő kisfilmeket is készíthettek. A legjobb kisfilmek alkotói: Török Zalán, Susánszki Jonatán, Fitos László a 6.a-ból, Varga Jázmin, Lovas Lara, Baranyai Flóra a 7.a-ból, Tóth László, Bárthfay Bence7.b-ből, Gulyás Kata, Bus Nóra, Bebők Orsolya és Tóth Laura a 8.a-ból.

A hét lezárásaként jutalmaztuk a legértékesebb pályaműveket és a legügyesebb osztályokat.

A mozgalmas, gyakorlat alapú foglakozásokkal fűszerezett és élményekben teli Fenntarthatósági témahéten rengeteg új ismerettel gazdagodtak tanulóink.