Adygital

2021.02.21

Adygital

Lassan egy éve, amikor egyik pillanatról a másikra az oktatás rákényszerült arra, hogy megismerkedjen a digitális munkarenddel. Az első sokk után hatalmas munkával láttunk hozzá, hogy megszervezzük a gyermekek oktatását, létrehozzuk az online iskolát. De ekkor még felszereléseink és a pedagógusok digitális tudása a digitális oktatás elvárásaihoz képest gyerekcipőben járt.

Az új tanév indulásakor arra törekedtünk, hogy most már felkészülve várjuk az esetleges digitális tanrendre való átállást. Ennek érdekében iskolánk az egyik legmodernebb digitális platformot választotta. Intézményi szinten regisztráltattuk iskolánkat a Microsoft Office 365 A+1 intézményi csomaghoz, amely minden pedagógusnak és diáknak ingyenesen elérhetővé teszi a csomag kínálatát: 1 terabyte méretű felhőalapú tárhelyet, az Office csomag összes elemét és a kapcsolattartáshoz a Teams felületet.

Nagyon köszönjük a Microsoft Teams platform nyújtotta digitális oktatás megvalósulásának érdekében jelentős erőfeszítéseket tevő Zsömléné Kovács Rózsa igazgató-helyettes és Bazsik Hortenzia munkaközösség-vezető energiáját és munkáját.

A pedagógusok egymást segítve, illetve online továbbképzéseken tanulták meg a rendszer használatát, melyet egyre többen használnak a jelenléti oktatásnál is: házi feladatok, órai munkák, számonkérések alkalmával. Így könnyedén vettük az akadályt, amikor a felső tagozatos osztályoknak karanténos oktatását biztosítani kellett. Az otthonmaradt gyermekekkel való kapcsolattartás is sokkal könnyebbé vált, hiszen a karanténban lévő tanulók akár online formában is bekapcsolódhatnak az iskolában folyó tanítási órákba.

Támogatókat kerestünk, hogy az iskolai infrastruktúránkat is fejleszteni tudjuk, az iskolai hálózatot ki tudjuk építeni, ami eddig sajnos hiányzott. A tankerülettől, az önkormányzattól és alapítványunktól is támogatást kaptunk.

Adományozóink:

Invitech ICT Services Kft: 2 db szerver és 2 db switch

Budapest Airport: 3 db szerver és 4 db switch

Ökumenikus Közoktatásért Alapítvány: hálózati kábelek, 2 db laptop, webkamerák

Monor Város Önkormányzata: okos terem kiépítése, eszközparkja. 1 db digitális tábla a hozzá tartozó szoftverrel, 30 db tablet töltőszekrénnyel, 1 db laptop, valamint 1 tanterem teljes bútorzata.

Monori Tankerületi Központ: a tavaszi digitális oktatás során tanári laptopokat bocsátott részünkre, december folyamán pedig 4 tanterem digitális táblája került fel webkamerákkal a régi krétás táblák helyére. 1 tanterembe 20 db tablet és töltőszekrény került. Új és használt asztali számítógépeket, hozzá tartozó monitorokkal, billentyűzettel szereztek be számunkra.

A felsorolt eszközök több, mint 10 millió forint értékűek. Ez volt iskolánkban az elmúlt évek legnagyobb digitális fejlesztése.

Az iskolai hálózat kiépítésében nagy szerepet vállalt az új rendszergazdánk, Kertes Balázs és segítője a Monori JAG rendszergazdája, Csipai Gergő. Nagy köszönet nekik ehhez az erőn felüli munkához.

Kollégáink a téli időszakban ismét részt vettek egy 16 órás továbbképzésen, ahol az okos táblák, illetve a hozzá tartozó digitális anyagok használatával ismerkedtek meg.

Úgy érezzük, hogy a fejlesztéssel, illetve a digitális ismereteink bővítésével még nem állhatunk le, viszont az elmúlt év rengeteg munkája nem volt hiábavaló. Tanulóink és tanáraink digitális kompetenciája hatalmasat fejlődött. Az oktatás mellett az iskolai élet számos eseménye megrendezésre kerülhetett az online térben. A tantestületi értekezletek megszervezését, kollégák és munkaközösségek egymással való kapcsolattartását is megkönnyítette az új rendszer. Jeles napjainkat, nemzeti ünnepeinket már digitális eszközök használatával tudtuk megtartani. Online szülői értekezleteket tartottunk a Teams platform használatán keresztül. A szülők pozitív visszajelzései igazolják, hogy jó úton járunk. A legutóbbi eseményünk az online farsangi mulatság volt. A tombolahúzást az osztályok összekapcsolásával élő közvetítéssel rendeztük meg a tanári szobából.

Az iskolai hálózat kiépítésének folyamatáról, az iskolai eseményekről, az iskolai életről a honlapra feltöltött fotók árulkodnak.