Pünkösd 2021

2021.05.26

"A pünkösdi rózsa, Kihajlott az útra,

Én édesem, én kedvesem, Szakassz egyet róla!"...

... A péntek reggeli gyülekezést, elcsendesedést Szarka Tamás jellegzetes hangja és népdalfeldolgozása készítette elő. Május 21-én a tantermekben, rádión keresztül hallgathatták meg a gyerekek a pünkösdi műsort, melyben az 5.a tanulói vettek részt.

Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik napon van, így ahhoz hasonlóan ez is mozgóünnep. Ez ünnepünkhöz számos népszokás fűződik. A régi időkben lovas és egyéb ügyességi versenyekkel döntötték el, ki legyen a falu legényei közül a pünkösdi király. Ezt a rangot elnyerni nagy dicsőség volt, ugyanis számos kiváltságot jelentett a mindennapi életben.

Napjainkban három fontos esemény miatt emlékezünk meg pünkösdről. Ezek, a Szentlélek eljövetele, az egyház születésnapja, valamint az egyház missziós tevékenységének a kezdete.

Amikor a tanítványok megértették, hogy Jézus már nem sokáig lesz velük a földön, úgy érezték, Jézus nélkül nem megy az evangélium hirdetése. De Jézus megtartotta korábban tett ígéretét; miután felment az Atyához maga helyet küldött valakit, aki segíti, vigasztalja, bátorítja tanítványait, aki tanácsokat és ötleteket ad nekik. Akit elküldött az nem más volt, mint a Szentlélek. Akiről azt ígérte Jézus, hogy láthatatlanul, de mindig és mindenhol velük lesz.

A pünkösd jelképeinek tekintjük az élő galambot, melyet a középkorban pünkösdvasárnap eresztettek le a templom padlásáról. Szimbólumként beszélhetünk a lángnyelveket jelképező piros rózsaszirmokról, melyeket a hívők közé hullattak. Éppen ezért az ünnep liturgikus színe a piros, mely a Szentlelket szimbolizálja. A katolikus és az evangélikus templomokban ilyenkor a piros szín dominál, a pap is piros miseruhát ölt. Az ünnepről kapta nevét a pünkösdi rózsa, más néven a kerti bazsarózsa.

Az ünnepi műsorban elhangzottakat a nap folyamán a gyakorlatba ültethettük. Az osztályoknak lehetőségük volt egy, az udvaron lévő fát színes szalagokkal feldíszíteni, mely a májusfa hangulatát idézte elő. A díszítés után, közösségépítés gyanánt egy ünnepi keresztrejtvényt oldhattak meg a tanulók. A sikeres megfejtés után, az osztályok útravalóul Gyökössy Endrétől származó idézetet, üzenetet kaptak. A galamb szimbólumot tovább gondolva, az udvaron az iskola tanulói és pedagógusai együtt közös galambot formáztak, amelynek drón felvételeit Hásler Richárd segítségével sikerült megörökíteni.

Köszönjük a felkészítő pedagógusoknak a műsor összeállítását, valamint a szervezésben közreműködő pedagógusok munkáját. Megköszönjük a tanulók: Butila Barnabás, Hanko Anna Sára, Hásler Richárd, Kaszás Zsófia Hanna, Kazi Eszter, és Kégli Ákos közreműködését, amiért nagyban hozzájárultak a pünkösdi ünnepség megvalósításában.

                                                                                                                                          Gellén-Gáspár Alíz